Dział Pomocy Materialnej dla Studentów
 pok. 002 i 003 budynek 23 przy ul.Wóycickiego 1/3


poniedziałek - nieczynne
wtorek, środa: 10:00 - 14:00
czwartek, piątek: 11:00 - 15:00
sobota (zjazdy) 10:00 - 14:00

logowanie do systemu

logowanie do systemu USOSWEB
Numer konta bankowego do przelewów stypendiów należy wpisać w systemie USOSWEB: dla studenta -> stypendia-> konta bankowe studenta

 

Obowiązek informacyjny wobec studentów i doktorantów w związku z wejściem RODO

1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, ul. Dewajtis 5, 01-815 Warszawa (ADO).

2. ADO wyznaczył Inspektora Ochrony Danych w Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie (IOD), z którym można skontaktować się pod nr tel. 22/5619034, email: iod[at]uksw.edu.pl <mailto:iod@uksw.edu.pl><mailto:iod@uksw.edu.pl>

3. Jednostką upoważnioną do rozpatrywania wniosków o udzielenie informacji na temat przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest Dział Pomocy Materialnej dla studentów

4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu przyznania świadczeń pomocy materialnej

5. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. a oraz art. 9 ust. 2 lit. a (Pani/Pana zgoda na przetwarzanie szczególnych kategorii danych osobowych) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, RODO), Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1, ze zm. w zakresie przesyłania informacji i kontaktowania się w sprawach przyznania świadczeń pomocy materialnej. W każdym momencie przysługuje Pani/Panu prawo wycofania zgody.

6. Pani/Pana dane osobowe nie będą udostępniane innym podmiotom, za wyjątkiem podmiotów upoważnionych na podstawie przepisów prawa oraz podmiotom, którym Administrator powierzył przetwarzanie danych na podstawie zawartych umów. Dostęp do Pani/Pana danych osobowych wewnątrz struktury organizacyjnej Uniwersytetu mają wyłącznie upoważnieni przez Administratora  pracownicy oraz osoby rozpatrujące wnioski w niezbędnym zakresie.

7. Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres niezbędny, wynikający z odpowiednich przepisów prawa do momentu wycofania zgody lub do zgłoszenia skutecznego sprzeciwu względem przetwarzania danych osobowych. Okres przetwarzania może być przedłużony w granicach prawa w przypadku, gdy przetwarzanie danych osobowych niezbędne jest do dochodzenia lub wyjaśnienia roszczeń. Po okresie przetwarzania dane osobowe będą usuwane lub zanonimizowane.

8. Ma Pani/Pan prawo do uzyskania informacji, o których mowa w art. 15 RODO. W przypadku wątpliwości co do tożsamości osoby fizycznej składającej wniosek o udostępnienie danych osobowych, Jednostka przetwarzająca dane osobowe może zażądać dodatkowych informacji niezbędnych do potwierdzenia tożsamości osoby, której dane dotyczą (art. 12 ust. 6 RODO).

9. Pani/Pan może złożyć wniosek dotyczący:

* sprostowania swoich danych (zgodnie z art. 16 RODO);

* usunięcia danych (zgodnie z art. 17 RODO);

* ograniczenia przetwarzania danych (zgodnie z art. 18 RODO);

* przeniesienia danych osobowych (zgodnie z art. 20 RODO);

* wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych (zgodnie z art. 21 RODO);

* cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie, w przypadku, gdy odbywa się ono na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a RO

10. Pani/Pan posiada prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzasadnione jest, że Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są przez Administratora narusza przepisy RODO.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informacja przewodniczącego Odwoławczej Komisji Stypendialnej dla studentów z dnia 5 XII 2012 r.

Opóźnienia w wypłacie stypendiów spowodowane są tym, że większość studentów wysłała niekompletne wnioski pocztą.

Wysokość stypendiów została ogłoszona Zarządzeniem Nr 82/2012 Rektora UKSW. Informację o stawkach i progach można znaleźć na stronie DPMS w poszczególnych zakładkach.

Decyzje negatywne oraz pozytywne zostaną wysłane pocztą pod adres korespondencyjny podany przez wnioskodawcę.

Zgodnie § 6 ust. 3 Regulaminu stypendia zostaną wypłacone najpóźniej w grudniu z wyrównaniem za październik i listopad (tym studentom, którzy złożyli wnioski w terminie). Większość studentów wysłała pocztą niekompletne wnioski ostatniego dnia składania wniosków, w związku z tym trzeba było ich wezwać do uzupełniania braków formalnych. Bez dokładnej liczby wniosków nie można było wyliczyć stawek stypendialnych, tak żeby były one jak najkorzystniejsze dla studentów.

Przypominam o obowiązku wynikającym z § 27 Regulaminu „Student pobierający stypendium socjalne ma obowiązek niezwłocznie powiadomić DPMS o jakiejkolwiek zmianie sytuacji materialnej swojej lub swojej rodziny, zmianie liczby członków rodziny i każdej zmianie mającej wpływ na prawo do stypendium socjalnego. Zmiana sytuacji materialnej studenta może być spowodowana w szczególności uzyskaniem dochodu”. Komisje stypendialne mają prawo sprawdzenia czy student wywiązał się z tego obowiązku, porównując obecny dochód z dochodem, który student wykazał w latach poprzednich. Komisje stypendialne będą sprawdzać czy student, któremu zwiększył się dochód w stosunku do lat poprzednich wykazał uzyskanie dochodu. Jest to spowodowane tym, żeby stypendia socjalne trafiały wyłącznie do osób uprawnionych.

Ponadto zgodnie z § 52 Regulaminu „w przypadku podania nieprawdziwych danych, mających wpływ na ustalenie wysokości stypendiów, student ponosi odpowiedzialność karną i odpowiedzialność dyscyplinarną. Student zobowiązany jest niezwłocznie zwrócić niesłusznie pobrane świadczenia, w kasie bądź na konto Uniwersytetu. W przypadku bezpośredniego przyczynienia się studenta do uzyskania nienależnych świadczeń może być on zobowiązany dodatkowo do uiszczenia odsetek ustawowych”.

Zgodnie z § 14 „w przypadku złożenia przez studenta fałszywych danych o dochodach rodziny lub innych dokumentów, właściwa Komisja Stypendialna obligatoryjnie przekazuje informację o podejrzeniu złożenia przez studenta fałszywych danych do Rektora.

Przypominam, że w roku ubiegłym sprawy kilkorga studentów naszej Uczelni zostały przekazane do Rzecznika Dyscyplinarnego w związku z pobieraniem świadczeń pomocy materialnej na więcej niż jednym kierunku studiów. Zgodnie z § 15 „Student jest zobowiązany do złożenia w terminie właściwego oświadczenia o niepobieraniu świadczeń pomocy materialnej na więcej niż jednym kierunku studiów. Wzór tego oświadczenia stanowi załącznik nr 9 do Regulaminu”.

 

Paweł Janas

Przewodniczący OKSW UKSW

p.janas@uksw.edu.pl