Dział Pomocy Materialnej dla Studentów
 pok. 002 i 003 budynek 23 przy ul.Wóycickiego 1/3


poniedziałek - nieczynne
wtorek, środa: 10:00 - 14:00
czwartek, piątek: 11:00 - 15:00
sobota (zjazdy) 10:00 - 14:00
 

logowanie do systemu
logowanie do systemu USOSWEB
Numer konta bankowego do przelewów stypendiów należy wpisać w systemie USOSWEB: dla studenta -> stypendia-> konta bankowe studenta

 

Obowiązek informacyjny wobec studentów i doktorantów w związku z wejściem RODO

Zgodnie z art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)(Dz. U. UE L 119/1 z dnia 4 maja 2016 r.), informuję, iż:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, ul. Dewajtis 5, 01-815 Warszawa.

  2. ADO powołał Inspektora Ochrony Danych w UKSW, adres email: iod@uksw.edu.pl 

  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie na potrzeby prowadzonego postępowania o udzielenie pomocy materialnej w trybie i na zasadach określonych w obowiązującym w Uniwersytecie Regulaminie pomocy materialnej dla studentów UKSW oraz Regulaminie pomocy materialnej dla doktorantów UKSW.

  4. Dostęp do Pani/Pana danych osobowych wewnątrz struktury organizacyjnej Uniwersytetu będą mieć wyłącznie upoważnieni przez Administratora pracownicy w niezbędnym zakresie.

  5. Pani/Pana dane osobowe nie będą ujawniane innym podmiotom, za wyjątkiem podmiotów upoważnionych na podstawie przepisów prawa.

  6. Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres 50 lat od ukończenia studiów, przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści danych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo sprzeciwu, zażądania zaprzestania przetwarzaniai przenoszenia danych, jak również prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie.

  7. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzasadnione jest, że Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są przez administratora niezgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

  8. Podanie danych osobowych przez wnioskodawcę jest obowiązkowe i niezbędne do realizacji zadań wynikających:
    - z art. 173 ust. 1 – w odniesieniu do studentów,
    - z art. 199 ust. 1 – w odniesieniu do doktorantów,
    ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym, zaś w pozostałym zakresie dobrowolne.

----------------------------------------------------------------

Informacja Przewodniczącego Odwoławczej Komisji Stypendialnej UKSW

Na stronie Samorządu Studentów pod adresem http://samorzad.uksw.edu.pl/pobierz znajdują się wzory środków odwoławczych (odwołanie oraz wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy) od decyzji Komisji Stypendialnych oraz progi stypendialne dotyczące stypendium rektora dla najlepszych studentów.

Odwoławcza Komisja Stypendialna UKSW rozpatrzyła wszystkie wnioski dotyczące stypendium rektora dla najlepszych studentów. Decyzje negatywne zostaną wysłane przez Dział Pomocy Materialnej dla Studentów w styczniu 2014 r. Decyzje pozytywne będzie można odebrać w DPMS. Informacja o terminach odbioru decyzji pojawi się na stronie DPMS.
Student niezadowolony z decyzji dotyczącej stypendium rektora może zwrócić się do Odwoławczej Komisji Stypendialnej UKSW o ponowne rozpatrzenie sprawy w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji (papierowej). Wniosek należy złożyć w Dziale Pomocy Materialnej dla Studentów UKSW.

Wydziałowe Komisje Stypendialne rozpatrzyły kompletne wnioski (które wpłynęły do Komisji przed dniem posiedzenia w grudniu) dotyczące stypendiów socjalnych, specjalnych dla osób niepełnosprawnych oraz zapomóg. Wnioski uzupełnione po grudniowym posiedzeniu WKS, zostaną rozpatrzone na kolejnym posiedzeniu w styczniu (kompletne wnioski). Wniosek Studenta, który nie uzupełnił braków formalnych wniosku, do których został wezwany, zostanie pozostawiony bez rozpoznania (student otrzyma pisemne zawiadomienie od Komisji). Decyzje negatywne zostaną wysłane przez Dział Pomocy Materialnej dla Studentów w styczniu 2014 r. Decyzje pozytywne będzie można odebrać w DPMS. Informacja o terminach odbioru decyzji pojawi się na stronie DPMS.
Od decyzji Wydziałowej Komisji Stypendialnej studentowi przysługuje odwołanie do Odwoławczej Komisji Stypendialnej UKSW w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji (papierowej). Odwołanie należy złożyć w Dziale Pomocy Materialnej dla Studentów UKSW.

Odwołania od decyzji WKS oraz wnioski o ponowne rozpatrzenie sprawy (stypendium rektora) zostaną rozpatrzone przez Odwoławczą Komisję Stypendialną UKSW w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania (wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy).

Zgodnie z Regulaminem Pomocy Materialnej dla Studentów świadczenia pomocy materialnej wypłacane są do ostatniego dnia miesiąca. Informacja o przyznanych stypendiach pojawia się w USOSweb-ie kilka dni wcześniej (najczęściej około 27 dnia miesiąca). W USOSweb-ie wyświetla się jedynie informacja o przyznanych stypendiach.

Wszystkie kwestie dotyczące pomocy materialnej znajdują się w Regulaminie Pomocy Materialnej dla Studentów UKSW, ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym oraz Kodeksie Postępowania Administracyjnego.

Paweł Janas
Przewodniczący Odwoławczej
Komisji Stypendialnej UKSW
p.janas@uksw.edu.pl