Dział Pomocy Materialnej dla Studentów
 pok. 002 i 003 budynek 23 przy ul.Wóycickiego 1/3


poniedziałek - nieczynne
wtorek, środa: 10:00 - 14:00
czwartek, piątek: 11:00 - 15:00
sobota (zjazdy) 10:00 - 14:00

logowanie do systemu

logowanie do systemu USOSWEB
Numer konta bankowego do przelewów stypendiów należy wpisać w systemie USOSWEB: dla studenta -> stypendia-> konta bankowe studenta

 

Obowiązek informacyjny wobec studentów i doktorantów w związku z wejściem RODO

1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, ul. Dewajtis 5, 01-815 Warszawa (ADO).

2. ADO wyznaczył Inspektora Ochrony Danych w Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie (IOD), z którym można skontaktować się pod nr tel. 22/5619034, email: iod[at]uksw.edu.pl <mailto:iod@uksw.edu.pl><mailto:iod@uksw.edu.pl>

3. Jednostką upoważnioną do rozpatrywania wniosków o udzielenie informacji na temat przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest Dział Pomocy Materialnej dla studentów

4. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu przyznania świadczeń pomocy materialnej

5. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. a oraz art. 9 ust. 2 lit. a (Pani/Pana zgoda na przetwarzanie szczególnych kategorii danych osobowych) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, RODO), Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1, ze zm. w zakresie przesyłania informacji i kontaktowania się w sprawach przyznania świadczeń pomocy materialnej. W każdym momencie przysługuje Pani/Panu prawo wycofania zgody.

6. Pani/Pana dane osobowe nie będą udostępniane innym podmiotom, za wyjątkiem podmiotów upoważnionych na podstawie przepisów prawa oraz podmiotom, którym Administrator powierzył przetwarzanie danych na podstawie zawartych umów. Dostęp do Pani/Pana danych osobowych wewnątrz struktury organizacyjnej Uniwersytetu mają wyłącznie upoważnieni przez Administratora  pracownicy oraz osoby rozpatrujące wnioski w niezbędnym zakresie.

7. Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres niezbędny, wynikający z odpowiednich przepisów prawa do momentu wycofania zgody lub do zgłoszenia skutecznego sprzeciwu względem przetwarzania danych osobowych. Okres przetwarzania może być przedłużony w granicach prawa w przypadku, gdy przetwarzanie danych osobowych niezbędne jest do dochodzenia lub wyjaśnienia roszczeń. Po okresie przetwarzania dane osobowe będą usuwane lub zanonimizowane.

8. Ma Pani/Pan prawo do uzyskania informacji, o których mowa w art. 15 RODO. W przypadku wątpliwości co do tożsamości osoby fizycznej składającej wniosek o udostępnienie danych osobowych, Jednostka przetwarzająca dane osobowe może zażądać dodatkowych informacji niezbędnych do potwierdzenia tożsamości osoby, której dane dotyczą (art. 12 ust. 6 RODO).

9. Pani/Pan może złożyć wniosek dotyczący:

* sprostowania swoich danych (zgodnie z art. 16 RODO);

* usunięcia danych (zgodnie z art. 17 RODO);

* ograniczenia przetwarzania danych (zgodnie z art. 18 RODO);

* przeniesienia danych osobowych (zgodnie z art. 20 RODO);

* wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych (zgodnie z art. 21 RODO);

* cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie, w przypadku, gdy odbywa się ono na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a RO

10. Pani/Pan posiada prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzasadnione jest, że Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są przez Administratora narusza przepisy RODO.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Informacja Przewodniczącego Odwoławczej Komisji Stypendialnej UKSW

Na stronie Samorządu Studentów pod adresem http://samorzad.uksw.edu.pl/pobierz znajdują się wzory środków odwoławczych (odwołanie oraz wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy) od decyzji Komisji Stypendialnych oraz progi stypendialne dotyczące stypendium rektora dla najlepszych studentów.

Odwoławcza Komisja Stypendialna UKSW rozpatrzyła wszystkie wnioski dotyczące stypendium rektora dla najlepszych studentów. Decyzje negatywne zostaną wysłane przez Dział Pomocy Materialnej dla Studentów w styczniu 2014 r. Decyzje pozytywne będzie można odebrać w DPMS. Informacja o terminach odbioru decyzji pojawi się na stronie DPMS.
Student niezadowolony z decyzji dotyczącej stypendium rektora może zwrócić się do Odwoławczej Komisji Stypendialnej UKSW o ponowne rozpatrzenie sprawy w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji (papierowej). Wniosek należy złożyć w Dziale Pomocy Materialnej dla Studentów UKSW.

Wydziałowe Komisje Stypendialne rozpatrzyły kompletne wnioski (które wpłynęły do Komisji przed dniem posiedzenia w grudniu) dotyczące stypendiów socjalnych, specjalnych dla osób niepełnosprawnych oraz zapomóg. Wnioski uzupełnione po grudniowym posiedzeniu WKS, zostaną rozpatrzone na kolejnym posiedzeniu w styczniu (kompletne wnioski). Wniosek Studenta, który nie uzupełnił braków formalnych wniosku, do których został wezwany, zostanie pozostawiony bez rozpoznania (student otrzyma pisemne zawiadomienie od Komisji). Decyzje negatywne zostaną wysłane przez Dział Pomocy Materialnej dla Studentów w styczniu 2014 r. Decyzje pozytywne będzie można odebrać w DPMS. Informacja o terminach odbioru decyzji pojawi się na stronie DPMS.
Od decyzji Wydziałowej Komisji Stypendialnej studentowi przysługuje odwołanie do Odwoławczej Komisji Stypendialnej UKSW w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji (papierowej). Odwołanie należy złożyć w Dziale Pomocy Materialnej dla Studentów UKSW.

Odwołania od decyzji WKS oraz wnioski o ponowne rozpatrzenie sprawy (stypendium rektora) zostaną rozpatrzone przez Odwoławczą Komisję Stypendialną UKSW w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania (wniosku o ponowne rozpatrzenie sprawy).

Zgodnie z Regulaminem Pomocy Materialnej dla Studentów świadczenia pomocy materialnej wypłacane są do ostatniego dnia miesiąca. Informacja o przyznanych stypendiach pojawia się w USOSweb-ie kilka dni wcześniej (najczęściej około 27 dnia miesiąca). W USOSweb-ie wyświetla się jedynie informacja o przyznanych stypendiach.

Wszystkie kwestie dotyczące pomocy materialnej znajdują się w Regulaminie Pomocy Materialnej dla Studentów UKSW, ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym oraz Kodeksie Postępowania Administracyjnego.

Paweł Janas
Przewodniczący Odwoławczej
Komisji Stypendialnej UKSW
p.janas@uksw.edu.pl